Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.
wyszukaj
bip

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH (RODO)


Broszurka dla konsumenta na święta

Zmiany wartości w tabeli strony

Data zmiany: 2014-09-22 08:19
Nr zmienianego rekordu:

13

Zmieniane pole Stara wartośćNowa wartość
TEKST

Dnia 1 stycznia 2003 r. weszła w życie ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.)

Zgodnie z art. 12 ustawy przedsiębiorcy mają obowiązek zgłaszania wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego podjęcia lub zaprzestania działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno - spożywczymi.

Zgłoszenia należy dokonać najpóźniej w dniu rozpoczęcia działalności lub w terminie 7 dni od dnia zaprzestania działalności gospodarczej.

Zgłoszenie powinno być sporządzone w formie pisemnej na formularzu który można pobrać poniżej:

F-7 BKJ Zgłoszenie działalności

 

Zgodnie z art.17,ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw , rynku chmielu, rynku tytoniu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (tekst jednolity Dz. U. z 2011 Nr 145, poz. 868), handlowcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami zobowiązani są przekazywać do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informacje rozpoczęciu prowadzenia działalności w zakresie obrotu owocami i warzywami objętymi normami handlowymi nie później niż w dniu rozpoczęcia prowadzenia tej działalności na formularzu F 9 BKJ-01-IR-04 „Przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu,” do wypełnionego formularza należy dołączyć kserokopię KRS lub zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Formularz jest dostępny w zakładce „Wzory dokumentów”
Ponadto handlowcy, którzy zobowiązani są do przestrzegania wymagań jakości handlowej oraz w poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce i warzywa w ilości przekraczającej 100 tys. kilogramów, zobowiązani są przesłać do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wypełniony formularz F 9 BKJ-01-IR-04 - „Przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu” do końca pierwszego kwartału roku następnego. W/w formularz zamieszczony jest w wersji elektronicznej w zakładce – wzory dokumentów
3 Handlowiec przekazuje Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zgłoszenie o zaprzestaniu prowadzenia działalności w terminie 7 dni od jej zaprzestania.Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Nie wywiązanie się z tego obowiązku podlega karze grzywny (podstawa prawna: art. 40, ust. 4b, pkt. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu , rynku suszu paszowego oraz rynku lnu i konopi uprawianych na włókno ( tekst jednolity Dz. U. z 2011 Nr 145, poz. 868)
Zgodnie z rozporządzeniem MR i RW z dnia 28 grudnia 2012 roku w sprawie handlowców zwolnionych z obowiązku przekazywania informacji wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz wpisywanych do bazy danych o handlowcach (Dz.U.z 2013 r. Nr 0, poz.74) .
z obowiązku przekazywania informacji zwolnieni są handlowcy, którzy:
1.Zgodnie z art. 4 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011, nie są zobowiązani do przestrzegania norm handlowych lub
2.Prowadzą działalność w sektorze owoców i warzyw ograniczoną do ich przewozu, lub
3.W poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce lub warzywa w ilości mniejszej niż 100 tys. kilogramów.

 

Biuletyn Informacji Publicznej. www.bip.swijhars.pl - Strona Główna | Redakcja